IZHMOTO.PL - Forum użytkowników i sympatyków motocykli IŻ
IZHMOTO.PL Strona Główna
Pomoc Statystyki Szukaj Użytkownicy Grupy Galeria Rejestracja Profil Sprawdź Wiadomości Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
XXV Bieszczadzki Rajd Pojazdów Zabytkowych Zagórz 2024
Autor Wiadomość
Ozzy
Fundator

Motocykl: Iż-49
Wysłany: Czw 23 Maj, 2024   XXV Bieszczadzki Rajd Pojazdów Zabytkowych Zagórz 2024

XXV Bieszczadzki Rajd Pojazdów Zabytkowych i Militarnych Zagórz 09-11.08.2024
Zlot odbędzie się w Ośrodku Sportów Zimowych "Zakucie"
w Zagórzu.
Organizator: Bieszczadzki Klub Pojazdów Zabytkowych Weteran,
Komandor Adam Stawarczyk, tel. 13 462 27 10

Spiker

Motocykl: Planeta
Wysłany: Pon 27 Maj, 2024   Re: XXV Bieszczadzki Rajd Pojazdów Zabytkowych Zagórz 2024

Ozzy napisał/a:
XXV Bieszczadzki Rajd Pojazdów Zabytkowych i Militarnych Zagórz 09-11.08.2024

Byłeś pierwszy tym razem. :thumbup:

Zapewne przyjadę jak co roku. Czyżbyś też miał tam być w tym roku Ozzy? Jak tak to Iża wezmę nawet :chillout:

Ozzy
Fundator

Wysłany: Nie 02 Cze, 2024   Re: XXV Bieszczadzki Rajd Pojazdów Zabytkowych Zagórz 2024

Spiker napisał/a:
Czyżbyś też miał tam być w tym roku Ozzy? Jak tak to Iża wezmę nawet :chillout:

Będę jak co roku :chillout:

Spiker

Wysłany: Czw 04 Lip, 2024   

Ozzy, czy masz już plakat? Na pejsbuku jeszcze nie ma. Pamiętaj o mnie gdybyś się czegoś dowiedział.

W tym roku może być sporo motocykli Iż ... jak przyjedziecie drodzy forumowicze ;) .

Ozzy
Fundator

Wysłany: Pią 05 Lip, 2024   

Spiker

Wysłany: Pią 23 Sie, 2024   

Cisza na forum więc może ja podsumuję od strony Iżowej.
- Ja niestety przyjechałem na NSU tym razem.
- Był Ozzy na dykcie - czyli zgodnie z obietnicą.
- Pojawiły się dwa Iże 49 z Podhala (wiadomo o jaki duet chodzi ;) ).
- Ale dla mnie największą sensacją był oryginalny Iż 50B sport z 1956 roku. Przyjechał nim Tomek (wnosząc po rejestracji z Przemyśla), który opowiadał, że ten motocykl jest w jego rodzinie od samego początku, gdy to przybył ze wschodu jako mienie przesiedleńcze. Oczywiście kojarzył Regersa i jego projekt "50A".
Motocykl przystosowany do normalnego ruchu po drogach publicznych (ładowanie z zapłonu CDI i dołożone oświetlenie oraz reszta potrzebnej instalacji elektrycznej). Kolor odnowionego lakieru dobrany do oryginalnego. Chcecie fotek? No to macie w osobnym wątku (myślę, że temat na to zasługuje): http://izhmoto.pl/viewtopic.php?t=889

A może są forumowicze ciekawi pozostałych zdjęć zrobionych przeze mnie podczas pobytu w Zagórzu? Jeśli tak to podlinkuję.
Zbyt dużo o tej edycji zlotu nie opowiem. Jak już wspomniałem wziąłem NSU i na imprezę dotarłem w towarzystwie kolegów na Victorii i Junaku. Tegoroczna edycja wyjątkowo obfita w ciekawe egzemplarze motocykli. Znowu sporo jakości i kolorytu dodała liczna reprezentacja kolegów ze Śląska na starych Harleyach i Indianach. Był znany mam z ostatniego pikniku posiadacz BMW R-75. No i oczywiście cała paleta lokalsów z podkarpackiego w wyjątkowo dużej ilości. Zauważalna grupa z lubelskiego. Długo by wymieniać kto i na czym przyjechał. Mnie osobiście wpadł w oko wojskowy BMW R-12. Z "mojej bajki" był jeszcze Janek na NSU 601 TS, który później poratował mnie swoim zapasowym akumulatorem.
Ja byłem tylko w sobotę, a ze względu na pewne zobowiązania rodzinne musiałem uciec z imprezy o 14-tej. W drodze powrotnej po raz pierwszy od wielu lat miałem awarię w NSU (padło ładowanie, a że zbyt późno się zorientowałem to rozładowałem prawie całkowicie akumulator światłami, tak więc było sporo przygód i postojów, ale ostatecznie na kołach dojechałem).
A wszystko przez sparciałą przedwojenną izolację przewodu wzbudzenia - oczywiście moje zaniedbanie przy remoncie tej prądnicy:

tomboj
Fundator

Ja chętnie obejrzę więcej zdjęć ze Zlotu.

Spiker

tomboj napisał/a:
Ja chętnie obejrzę więcej zdjęć ze Zlotu.

A proszę bardzo: https://photos.app.goo.gl/5XM6TCfmJJvvbgdU9

Niestety nie sfotografowałem znacznej ilości ciekawych motocykli uczestniczących bądź odwiedzających imprezę, których właściciele podążali własnymi ścieżkami a nie w głównym peletonie rajdowym. Ale może ktoś jeszcze robił fotki. Ozzy?

Ozzy
Fundator

Wysłany: Czw 29 Sie, 2024   

Spiker napisał/a:
Niestety nie sfotografowałem znacznej ilości ciekawych motocykli uczestniczących bądź odwiedzających imprezę, których właściciele podążali własnymi ścieżkami a nie w głównym peletonie rajdowym. Ale może ktoś jeszcze robił fotki. Ozzy?

Jakoś co roku wkurzam się na siebie, że robię mało zdjęć i tym razem nie robiłem ich jakoś dużo.

Po rajdzie w Zagórzu kurz już dawno opadł, w tym roku uważam, że rajd był bardzo udany i frekwencja dopisała. W zeszłym roku był konkurencyjny zlot "Zapachu Garażu" w Rudawce Rymanowskiej więc trochę było mniej pojazdowa w porównaniu do tego roku.

Ze Szczecina jak co roku motocykl przywiózłem na lawecie do Radawy na Podkarpacie skąd w piątek przed 12 wyjechałem na kołach do Zagórza.

Do Zagórza przyjechali moi koledzy z Podhala na dwóch Iżach 49.

Z nimi przyjechali ich koledzy na BMW R75 i BMW R71

Piątek jak zawsze to dzień przyjazdowy, rozbijanie namiotów i integracja przy złotym napoju.

Na drugi dzień tradycyjnie wyjazd na paradę, tym razem trasa bardzo krótka bo do Soliny, potem skansen w Sanoku i powrót do Zagórza, ale my podjęliśmy decyzję, że jedziemy zrobić małą pętle obwodnicy Bieszczadów.
Z Zagórza ruszyliśmy z paradą ale w Lesku na wjeździe zatrzymaliśmy się na lody, po chwili dojechali do nas moim znajomi z Jarosławia na Zundappie KS 750 i Indianie 347, kolega Grzesiek tradycyjnie Condorem A350.

Niestety ekipie z Jarosławia nie chciała aż tak daleko jechać a ja miałem głód jazdy po Bieszczadach więc z Grześkiem pojechaliśmy sami przez Polańczyk, Bukowiec, Chrewt, Skorodne i na punkt widokowy przed Lutowiskami.

Dalej przez Lutowiska, Smolnik za którym kręciliśmy w prawo na Dwernik do Brzegów Górnych, w ten sposób trochę skróciliśmy drogę omijając zatłoczone Ustrzyki Górne.

W Brzegach Górnych skręciliśmy w prawo na Cisną gdzie zaplanowaliśmy obiad w Siekierezadzie.

Jak zawsze jedzenie rewelacyjne i bardzo duże porcję, wybraliśmy z Grześkiem tarciucha z wołowiną w sosie i piwo zero, Grzesiek stwierdził, że dla niego będzie to mało i od razu zamówił żurek, gdy dostał żurek stwierdził, że duża porcja, po chwili dostałem mojego tarciucha i Grzesiek stwierdził, że przesadził ale podołał z żarciem 😅

Na powiecie do Zagórza zahaczyliśmy o sklep po zimne piwo i można wracać na obozowisko, na którym było już sporo maszyn.

Victoria KR 35 naszego forumowego kolegi johana1.

Spiker tym razem przyjechał na NSU OSL 351

Popołudniu dojechał kolega Piotrek z Jarosławia na swoim MZ ETZ 250 a pod wieczór Tomblack z rodziną, niestety mimo szczerych chęci nie udało się wskrzesić jego Junaka M07.

Tradycyjnie koło godz 17 zostały rozegrane różne konkurencję złotowe ale i tym razem odpuściłem sobie w nich udział delektując się złotym napojem i konwersacja ze znajomymi.
W niedzielę rano na szczęście nie była gorąca gdyż była mgła, szybkie pakowanie i z Piotrkiem razem ruszyliśmy w stronę Jarosławia.
Trasa przebiegła bezproblemowo, w Radawie czekała na mnie moja rodzina i moja Zosia, fanka motoryzacji zabytkowej, która od 3 lat ma zawsze zdjęcia na taty motorze.

A tu z Krzysiem, moim najmłodszym dzieckiem 😉

Niestety był to prawdopodobnie ostatni Bieszczadzki Rajd Pojazdów Zabytkowych i Militarnych w Zagórzu, no szkoda ale nie ma kto wesprzeć Adama Stawarczyka w organizacji rajdu a on już nie daje rady, gdyby mieszkał na Podkarpaciu przejął bym ten zlot.
No cóż, czas pokaże jak będzie...

Odpowiedz do tematu