Obawiam się, że bez rozpołowiania silnika się nie obejdzie ... Jeżeli to tylko 3 i 4-ty bieg to z pewnością wyrobił się już zupełnie wodzik i trzeba będzie wymienić na nowy lub inny w lepszym stanie, bo tutaj żadna regulacja nic nie pomoże ...
Życzę powodzenia, Jawa to bardzo przyjemny silniczek do składania
' w przenośni czy rzeczywiście nie powinienem mieć problemu z jego rozłożeniem i naprawą trzeba o czymś pamiętać składająć silnik; np. ustawienie odpowiedniego biegu, może macie zdjęcie rozebranego silnika bo nie mogę znależć w necie
najlepiej przeczytaj sobie ksiażke bodajze Ciochońskiego "Naprawa motocykli" z tamtąd się wszystkiego dowiesz. Gdzies na forum był link do wersji elektronicznej.
Przyjemny w rzeczywistości, przynajmniej ja mam takie odczucia W sumie silnik to silnik, każdy prawie taki sam i takie same zasady składania i rozbierania! Skrzyni biegów raczej nie można źle złożyć więc nawet jak zapomnisz jak to wyglądało, to troche pokombinujesz i napewno dojdziesz co i jak!!! Jedynie możesz mieć problemy ze złożeniem "kopniaka", ale myślę że sobie poradzisz (uważaj, bo tam jest spręzynka, i przy zdejmowaniu lewej pokrywy ustaw kopniak do pozycji rozruchu, nie może być w pozycji zmieniania biegów bo Ci wszystko wyskoczy)
Mogę Ci najwyżej zamieścić zdjęcia z silnika od Jawy 175 który ostatnio składałem, w sumie to prawie to samo :
PęDZEL bardzo ładnie i czysto składany silnik. I fantastycznie zrobione "przekrojówki". Bardzo dobry pomysł z robieniem zdjęć częściowo poskładanemu silnikowi.
Do autora tematu: co zrobiłeś, gdzie szukałeś, zanim zadałeś pytanie na forum? Bo te dwa motocykle są dość popularne i szeroko opisane. I można na ich temat znaleźć wiele materiałów, czy to w internecie, czy pisanych (taka starodawna metoda przekazywania informacji - książka). Są strony, choćby forum.motocyklistow.pl gdzie w odpowiednim dziale na pewno łatwiej znajdziesz potrzebne ci informacje, niż tu na ściśle TEMATYCZNYM forum.
zgodzę się z Tobą, że jest dużo informacji na temat jawy 250 ale dobrego forum o niej nie znalazłem tym bardziej zdjęć silnika a czeskiego nie znam . Po drugie przeglądając te forum w poszukiwaniu potrzebnych mi informacji o iżu zobaczyłem, że niektórzy mają jawy 250 czy też 175, więc pomyślałem, że ktoś odpisze i się nie myliłem